Vanliga frågor & svar

-“Min häst åker brett. Hur fungerar det då med First Mat?”
Det fungerar bra med First Mat i transporten om din häst åker så. Oftast gör hästen inte ifrån sig under körning och det är då den står brett.
En del med mjuk mellanvägg har en eller två mattor inlagda och de med hård mellanvägg tycker det fungerar bra med en matta.

-“Tål First Mat broddar?”
First Mat är tillverkad i ett slitstarkt material och skyddar det befintliga golvet mot slitage. Men First Mat ska inte tas för en broddmatta som är av ett tjockare men mycket tyngre material.
Vi rekommenderar alltid att du tar ut tåbrodden för att minimera risken för skador på hästen. Självklart ska du alltid ha någon form av strö i när hästen åker.

-“Hur lång tid kan jag ha min matta innan jag behöver byta?”
Då alla hästar är olika, både till storlek och beteende i transporten, är det en fråga som är svår att ge ett enda svar på. Har du en stor tung häst så blir påverkan på mattan större än om du har en mindre, lättare ponny till exempel. Har du en väldig skrapig häst slits mattan förstås fortare än om du har en häst som står stilla.

-“Kan hästen snubbla på kanten på First Mat?”
Mattans kanter är flexibla, både inåt och utåt, och tål att klivas på om hästen mot förmodan inte skulle se eller känna att det är en kant där.

-“Kan man måttbeställa sin First Mat?”
First Mat finns i ett format för att den ska passar de allra flesta transporter och går inte att måttbeställa.

-“Varför är blå First Mat bättre som vattenmatta än de traditionella vattenmattorna?”
First Mats låga vikt gör att du kan flytta runt den enkelt på banan och du behöver inte fylla den med mycket vatten för att få en spegeleffekt.  Du kan vänja en häst som är spänd på vatten, genom att ta den för hand över First Mat, då mattan håller att klivas på.